Συνολικές προβολές σελίδας

Μεγάλες καταστροφές σε Παλαιοχώρι και Μεγαλοχώρι

Γράφει: Μανάβης Νίκος
25/02/2012
Όλη η Λέσβος συζητά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ τού «Ε» για την καταστροφή που συντελείται στον ελαιώνα του νησιού από τις κοπές ελαιοδέντρων. Καθημερινά δεχόμαστε νέες καταγγελίες για τη δράση διάφορων επιτηδείων. Στον κατάλογο των περιοχών που με συστηματικό τρόπο συντελείται η κοπή και η καρατόμηση των λιόδεντρων, εντάσσονται και τα χωριά του Πλωμαρίου κι ιδιαίτερα οι περιοχές Μελίντας, Παλαιοχωρίου, Μεγαλοχωρίου και Νεοχωρίου.

Κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν, κι έχουν κάνει καταγγελίες και στις αστυνομικές αρχές της περιοχής, ένα τουλάχιστον άτομο από την Επαρχία Πλωμαρίου. Κόβει λιόδεντρα που βρίσκονται κοντά σε αγροτικούς δρόμους, αφαιρεί τα κλαδιά τους και τα τεμαχίζει. Στη συνέχεια τα φορτώνει σε αγροτικό φορτηγό και τα πουλάει ως καυσόξυλα στην Αγιάσο, πιστεύοντας ότι οι συγχωριανοί του δε θα τον καταγγείλουν αν τον δουν.
Στην περίπτωση αυτή έχουμε να κάνουμε με οργανωμένη δράση κι όχι με μεμονωμένα περιστατικά στα οποία είναι δύσκολο να εντοπισθούν οι δράστες. Κι αυτό γιατί ο συγκεκριμένος δράστης κόβει λιόδεντρα μέσα από ξένα λιοχώραφα εδώ και δύο χρόνια περίπου.
Ωστόσο, όλο αυτό το διάστημα καμμία αρμόδια αρχή δεν έχει ελέγξει πού βρίσκει το συγκεκριμένο άτομο τα καυσόξυλα που πουλάει και αν έχει την έγκριση των ιδιοκτητών των ελαιοκτημάτων. Κι ούτε φυσικά έχει γίνει έλεγχος αν φορολογείται για τα καυσόξυλα που πουλάει.

Ζημιά σε ιδρύματα
Τα πρώτα θύματα είναι τα λιοχώραφα των νομικών προσώπων που υπάρχουν στην περιοχή. Δηλαδή όσα ανήκουν σε εκκλησίες, σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, σε γηροκομεία και άλλα ιδρύματα ή οργανισμούς κοινωνικής πρόνοιας. Διότι τα περισσότερα από αυτά είτε δεν έχουν συνεχή επιτήρηση, είτε είναι εντελώς παρατημένα καθώς δεν υπάρχει οικονομικό όφελος από τη συγκομιδή του καρπού. Στα πρώτα θύματα συγκαταλέγονται και οι ιδιοκτησίες ανθρώπων που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό.
Κάτοικοι της περιοχής που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, σημειώνουν πως πρέπει να παρέμβουν οι διωκτικές αρχές. Αυτό σημαίνει πως όταν γίνονται εξαγωγές καυσόξυλων από το νησί, το Λιμεναρχείο θα πρέπει να ελέγχει τους διακινητές και τους εμπόρους. Το ίδιο θα πρέπει να κάνει η Αστυνομία εντός του νησιού. Στην αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει να συμβάλουν η Δασική Υπηρεσία, αλλά και η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης.emprosnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου