Συνολικές προβολές σελίδας

Βενιαμίν ο Λέσβιος

Ξεκίνησαν τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ της ΕΤ3 για την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Λέσβου



Η 100Η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Η «Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος», εκτελώντας την σύμβαση που έχει συνάψει με την ΕΡΤ3, άρχισε τα γυρίσματα των δύο εκπομπών, για την 100η επέτειο της απελευθέρωσης της Λέσβου, που θα προβληθούν από το 3ο κανάλι της ελληνικής τηλεόρασης, με την ευκαιρία των σχετικών εορτασμών.
Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν γυρίσματα στο Πλωμάρι, την Μελίντα και την γύρω περιοχή του έγινε αναπαράσταση του απόπλου του καϊκιού, που μετέφερε στο Μούδρο της Λήμνου τους Πλωμαρίτες απεσταλμένους του Εθνικού Κομιτάτου στον ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη.
Την Τρίτη οι λήψεις συνεχίσθηκαν στο ερειπωμένο χωριό του Κλαπάδου, την μονή Λειμώνος και στα σημεία όπου δόθηκαν μάχες μεταξύ των ελληνικών και τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων. Δηλαδή στους λόφους Τυρανίδι και Πετσοφά.
Επίσης λήψεις έγιναν και στην Πέτρα, που μετά την απελευθέρωση της Μυτιλήνης, ζούσε υπό συνεχή τρομοκρατική απειλή, από τα εκεί σταθμεύοντα τουρκικά στρατεύματα.
Την Πέμπτη και την Παρασκευή το συνεργείο θα μεταφερθεί στην Λήμνο, όπου θα πάρει εικόνες από το λιμάνι του Μούδρου, όπου ναυλοχούσε ο ελληνικός στόλος καθώς και από τις κινήσεις των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων.
Στις εκπομπές παρεμβαίνουν με συνεντεύξεις και αφηγήσεις οι αρχιμανδρίτης Νικόδημος, ηγούμενος της μονής Λειμώνος, Μάκης Αξιώτης, λογοτέχνης-ερευνητής, Νίκος Παπαδέλλης, ιστορικός, Παναγιώτης Σκορδάς, φιλόλογος- κριτικός λογοτεχνίας και άλλοι πνευματικοί άνθρωποι της Λέσβου και της Λήμνου. Τα σενάρια των δύο επεισοδίων, βασίζονται εν πολλοίς στην επετειακή έκθεση της «Λέσχης Πλωμαρίου» «ΛΕΣΒΟΣ 1912-2012. Εκατό χρόνια ελευθερίας».



Πηγή:plomarionline-Hermes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου