Συνολικές προβολές σελίδας

για το νερό της Σίντας





Γράφει: Πολλάτου Μαρίνα
28/01/2012
Στη Δικαιοσύνη ο Δημήτρης Βαρβαγιάννης για το νερό της Σίντας

Κατηγορούμενος, επειδή δε συμμορφώθηκε σε απόφαση ασφαλιστικών μέτρων που αφορούσε στο νερό της πηγής της Σίντας, δικάζεται τη Δευτέρα στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πλωμαρίου ο πρώην δήμαρχος Δημήτρης Βαρβαγιάννης. Ο ίδιος υποστηρίζει πως ό,τι έκανε ήταν για το κοινό καλό, για να μη στερηθεί το Παλαιοχώρι, που υδροδοτείται απ’ την πηγή της Σίντας, το αγαθό του νερού.

Απ’ τη δημαρχία του Μιχάλη Μαμάκου ξεκίνησε η προσπάθεια, με την κατασκευή δικτύου απ’ το Παλαιοχώρι προς την πηγή, το νερό της Σίντας να καλύψει τις ανάγκες του χωριού, που υδρευόταν αποκλειστικά από γεωτρήσεις. Μάλιστα, είχε κινηθεί και μέσω του Συμβουλίου της Επικρατείας διαδικασία απαλλοτρίωσής της, που τραβούσε σε μάκρος. Ο επόμενος δήμαρχος Πλωμαρίου, Δημήτρης Βαρβαγιάννης, επεδίωξε να εξασφαλίσει το νερό της πηγής για λογαριασμό του Δήμου, με διαπραγμάτευση σε σχέση με την τιμή της πηγής, προσεγγίζοντας επτά φερόμενους ιδιοκτήτες που είχαν τίτλους.
Με την υποστήριξη και της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Λέσβου, που χρηματοδότησε με 20.000 ευρώ την αγορά της πηγής, το 2009, μετά από δεκαετή περίπου προσπάθεια, ο Δήμος Πλωμαρίου έριξε το νερό της πηγής Σίντας στην υδροδότηση του Παλαιοχωρίου, αφήνοντας διαθέσιμη μικρή ποσότητα σ’ αυτούς που την πούλησαν.
Στη συνέχεια, όμως, υπήρξαν κι άλλοι κάτοικοι της περιοχής που προέβαλαν δικαιώματα νερού απ’ την ίδια πηγή, οι οποίοι και τα διεκδίκησαν καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα κατά του Δήμου. Στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, οι πολίτες δικαιώθηκαν και κλήθηκε ο Δήμος να τους δώσει νερό απ’ την πηγή, κάτι που δεν έγινε.

Όχι «δημοτικός» δικηγόρος
Ο ένας εκ των δικαιωθέντων προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατηγορώντας το δήμαρχο για μη συμμόρφωση στη δικαστική απόφαση. Η υπόθεση αυτή εκδικάζεται τη Δευτέρα με κατηγορούμενο τον κ. Βαρβαγιάννη, που υποστηρίζει ότι «δεν μπορούσε να πάρει το νερό που έπινε το χωριό, και μάλιστα σε μια δύσκολη από άποψη επάρκειας περίοδο, και να το δώσει στους ιδιώτες». «Προείχε το κοινό καλό, κι έτσι λειτούργησα ως δήμαρχος», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Εν όψει όμως του δικαστηρίου, ο κ. Βαρβαγιάννης ανέφερε ότι ενημέρωσε σχετικά τη δημοτική αρχή Λέσβου, προκειμένου να αναλάβει τη νομική του κάλυψη ορίζοντας δικηγόρο. Ωστόσο, σημειώνει ο ίδιος: «Σε αντίθεση με ό,τι ισχύει σε υποθέσεις άλλων τέως δημάρχων, το δικό μου αίτημα δεν ικανοποιήθηκε κι έτσι θα με εκπροσωπήσει ο δικηγόρος μου ο κ. Αρμενάκας, κι όχι δικηγόρος ορισμένος απ’ το Δήμο.»
emprosnet.gr

2 σχόλια:

  1. Από πότε ένα κοινό αγαθό που στην πραγματικότητα ανήκει σε όλους τους συχωριανούς μας, έγινε αντικείμενο << αποζημιώσεων >> και δικαστικής διαμάχης ? Ντροπή σε όλους τους εμπλεκόμενους. Και σε αυτούς που σκέφθηκαν τη συγκεκριμένη λύση αλλά και σε αυτούς που συμφώνησαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πήγα ως μάρτυρας υπερ του τέως Δημάρχου γιατί από αυτή την απόφαση επηρεάζεται και το χωριό μας που τους καλοκαιρινούς μήνες υποφέρει από έλειψη νερού.Δυστυχώς όπως θα μάθατε η απόφαση ήταν καταδικαστική για τον κ. Βαρβαγιάννη. Αποτέλεσμα για το χωριό μας θα είναι να υποχρεωθούμε να δώσουμε ένα μέρος νερού από αυτό που πέρνουμε.
    Θα δούμε τι μπορεί να γίνει.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή