Συνολικές προβολές σελίδας

Σαπούνι από ελαιόλαδο!

Ήρθε η ώρα να φτιάξετε το δικό σας σαπούνι από ελαιόλαδο.Η παρακάτω διαδικασία θερμής παρασκευής δίνει έξι σαπούνια των 100 περίπου γραμμαρίων το καθένα και παίρνει περίπου 30' για να ολοκληρωθεί.

Θα χρειαστείτε:
500γρ.ελαιόλαδο
150γρ. νερό
70γρ. καυστική σόδα ή καυστική ποτάσα
και προαιρετικά 2-3 κουτ.σούπας βότανα και 5-6 σταγόνες αιθέρια έλαια.

Παρασκευή:
Ρίχνετε το νερό σε μια κατσαρόλα και το ζεσταίνετε μέχρι να γίνει χλιαρό.
Στη συνέχεια προσθέτετε λίγη-λίγη την καυστική ποτάσα ή σόδα ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα.
Αφού διαλυθεί καλά το μίγμα,ρίχνετε το λάδι και συνεχίζετε το ανακάτεμα σε χαμηλή φωτιά.
Κάποια στιγμή ο χυλός αρχίζει να απο΄κτά μεγαλύτερη πυκνότητα,να δένει και αυτό είναι το σημείο που σβήνετε την φωτιά και αφήνετε το μίγμα σας να πάρει λίγες βράσεις ακόμη.
Όταν το κατεβάσετε από την φωτιά, το αφήνετε για λίγη ώρα και στη συνέχεια το βάζετε σε καλούπια που θα έχετε φτιάξει απο πριν στο μέγεθος και το σχήμα που επιθυμείτε.
Αργότερα,όταν δείτε πως το σαπούνι σας έχει αρχίσει να "γίνεται" μπορείτε να προσθέσετε τα αιθέρια έλαια ή τα βότανα που επιθυμείτε προκειμένου να του δώσετε ιδιαίτερο άρωμα και να εμπλουτίσετε τις ευεργετικές του ιδιότητες.
Τα βότανα θα τα προσθέσετε φτιάχνοντας ένα εγχυμα με το νερό της συνταγής(μια κουταλιά βότανο για κάθε φλιτζάνι νερού) το οποίο θα σουρώσετε και θα χρησιμοποιήσετε αφού το αφήσετε να κρυώσει.
Αφήνετε τέλος το σαπούνι να κρυώσει(θα δείτε πως όσο "γινεται" αρχίζει να λευκαίνει0 και το αποθηκεύετε σε χώρο μακριά από ρεύματα.Ο χρόνος ωρίμανσης του κυμαίνεται μεταξύ 4 και 6 βδομάδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου