Συνολικές προβολές σελίδας

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ

Σε λίγες μέρες, γιορτάζουμε σε κάθε γωνιά της χώρας μας το έθιμο της Τσικνοπέμπτης. Μικροί και μεγάλοι ξεχύνονται στις γειτονιές, σε αυλές και βεράντες για να “τσικνίσουν” κατα το έθιμο και να γευτούν τα νόστιμα κρεατικά και τα άλλα εδέσματα, παρέα με εκλεκτούς φίλους και αγαπημένα πρόσωπα. Δεν ήταν λίγες οι φορές, κατα το παρελθόν, που τα εστιατόρια και οι ταβέρνες έσφυζαν απο παρέες αυτή τη μέρα, οι απαιτήσεις της οικονομίας μας όμως, πιθανόν να αποτρέψουν πολλούς απο μας ν ακολουθήσουμε αυτού του είδους τη διασκέδαση, φέτος.

Πριν σας δώσουμε τις γευστικές μας προτάσεις, ας γνωρίσουμε μερικά στοιχεία γι αυτή την τόσο ξεχωριστή και διασκεδαστική μέρα. Οπως εξηγεί και η ίδια η ονομασια, η Τσικνοπέμπτη, γιορτάζεται ψήνοντας κρεατικά, εκείνη την Πέμπτη, 11 μέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα και βρίσκεται στο μέσον των εβδομάδων του Τριωδίου (Κρεατινής, Τυροφάγου ή Τυρινής και Απόκρεως). Οι ρίζες του εορτασμού, χάνονται στα βάθη της Αρχαίας Ελλάδας, οπότε στο αντίστοιχο τότε χρονικό διάστημα, οι άνθρωποι της εποχής, έστηναν τελετές με άφθονο κρασί και κρέας, προς τιμήν του θεου Διόνυσου, θεού της διασκέδασης. Με τον ερχομό του Χριστιανισμού, το παγανιστικό, μέχρι τότε έθιμο, διατηρήθηκε απο τους Ελληνες και φτάνει να εορτάζεται, κατα παράδοση μεχρι και σήμερα.

Σας παραθέτουμε ,παρακάτω, μια πεντανόστιμη αλλά πολύ εύκολη και γρήγορη συνταγή, την οποία ελπίζουμε να καλωσορίσετε στο εορταστικό σας τραπέζι.


ΧΟΙΡΙΝΕΣ ΣΟΥΒΛΕΣ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ (για 4 άτομα)

Θα χρειαστείτε:

4 μεταλλικές σούβλες

1 κιλό χοιρινό κρέας, κομμένο ομοιόμορφα, σε μεγάλους κύβους

2 ντομάτες, κομμένες στα τέσσερα

2 πράσινες πιπεριές, κομμένες στα τέσσερα

2 κρεμμύδια, κομμένα στα τέσσερα

αλάτι και μπαχαρικά, κατα βούληση

Αφού μαρινάρετε για περίπου 2 ώρες το κρέας σε μείγμα απο ελαιόλαδο και μπαχαρικά, το στραγγίζετε και ξεκινάτε να περνάτε όλα τα υλικά εναλλάξ στις σούβλες. Ψήνετε στα κάρβουνα! Μια πολύ γευστική πρόταση, είναι να συνοδεύσετε το κρέας με χυμό απο νεράτζι, αντι του συνηθισμένου λεμονιού.


Ευχόμαστε να καλοδεχτείτε την πρόταση μας και περιμένουμε τις ερωτήσεις αλλά και τις εντυπώσεις σας! Τις επόμενες εβδομάδες, θα ακολουθήσουν αναρτήσεις σχετικά με τα παραδοσιακά εδέσματα του τόπου μας, μαζί με εύκολες συνταγες τους!

Τις πληροφορίες αυτές μας τις έστειλε το μέλος "μπά τσι χανς?" το οποίο και ευχαριστούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου